7/24 Veteriner Hekim Destek Hattı Tel: 0212 263 31 10




Anasayfa  >  Pet Konu > SOKAK KÖPEKLERİNİN YUVASI ZORDA


Sokak Köpeklerinin Yuvası Zorda 26.05.2015



Derneğin kapısından girdiğiniz anda üzerinize atlayan boy boy köpekle karşılaşıyorsunuz. Öylesine dostça yanınıza sokuluyorlar ki etkilenmemek mümkün değil. Hepsinin ortak isteği okşanmak. Her odasında bir kaç köpeğin barındığı bu binanın dışında da kafeslerde barınan yüzlerce köpek var. Tek istekleri bir parça yemek ve biraz sevgi olan bu köpekler sahiplenilmeyi bekliyorlar.

Sahipsiz hayvanları koruma derneği 1998 yılında Kemerburgaz'ın Göktürk köyünde 7000 metrekarelik bir alanda kurulmuş ve şu anda 800 sokak köpeğine ev sahipliği yapıyor.

Amaçlarının köpeklerin öldürülmeden, hapsedilmeden, üremelerinin önlenmesi ve sahipsiz hayvan populasyonunun kontrol altına alınması olduğunu anlatıyor derneğin yöneticisi ve kurucusu Krystyna Eren.

Tüm belediyelerin aynı anda aynı özveri ile aşılama ve kısırlaştırma projesine katılımının sağlanması durumunda 3 yıl gibi bir süre sonunda İstanbul sokaklarındaki sahipsiz ve başıboş köpeklerin tamamen kontrol altına alınacağını düşünen dernek, bu amaçla 5 yıllık bir çalışma planı oluşturmuş.

Projelerindeki temel prensip, aşıla, kısırlaştır ve aldığın yere bırak. Bu projenin ilk çalışması da Kemerburgaz çöplüğünün kapatılması ile çevreye dağılan yüzlerce köpeği sokaklardan tek tek toplayarak aşılarını ve kısırlaştırma operasyonlarını yapmak olmuş.

Krystyna Eren derneğe getirilen sahipsiz hayvanların kırık tedavileri ve yapılacak tahlilleri dışında tüm sorunlarını çözümleyebilecek donanımları olduğunu belirtiyor. Ancak Kennell cough hastalığının yayılmasını önlemede çaresiz kalan dernek, bunun nedenini de bir karantina bölümü oluşturulamamasına bağlıyor.

Faaliyetlerine ilk başladıklarında projelerini büyük oranda hayata geçirdiklerini ancak bu gün ciddi sorunlar yaşadıklarını, kuruluş amacından saptıklarını ve hatta projelerinde başarısız olduklarını vurgulayarak, belediyelerden yana olan şikayetlerini dile getiriyor.

Kendilerine ciddi bir sponsor tarafından destek verilen dernek, tüm belediyelere ve konsolosluklara da başvurarak bu konuda onların da desteklerini talep etmiş. Fakat Şişli ve Beşiktaş belediyesi dışında bu konuya duyarlılık gösteren başka bir belediye olmamış.

Dernek yetkilileri şu anda daha farklı bir sorunla karşı karşıya. Kira kontratı ve belediyeden alınan 5 yıllık geçici ruhsatın süresi dolduğundan, bağlı oldukları belediyenin yetkilileri, çevre halkının şikayeti olduğu gerekçesi ile derneğin buradan taşınmasını istiyor. Dernek yöneticileri yeni bir yer umudu ile milli emlak kurumuna başvurmuş.

Dernek önündeki sorunlara rağmen, ne kadar çok sayıda köpeğe ulaşılabilir ve kısırlaştırılabilirse sorunun da o ölçüde çözümlenebileceği fikri ile çalışmalarını sürdürüyor.

Sık sık gündeme gelen ama nedense bir türlü çözülemeyen ve arka plana atılan sokak hayvanları sorununa 30 kişilik ekibi ile çözüm arayan bu derneğin, en kısa zamanda önündeki sorunları aşarak çalışmalarına devam etmesini diliyoruz.

Juen Veteriner Polikliniği

Juen Veteriner Polikliğini

Sitemizde yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanmaktayız. Detaylar ile "Aydınlatma ve Rıza Metni" için tıklayınız.