Bu ırkın en belirgin özelliği tüysüz olmasıdır. Sphynx, dünyada bilinen tüysüz üç kedi ırkından biridir. Sadece kulaklarında, yüz ve patilerinde çok kısa tüyleri mevcuttur. Baş, sırt, kuyruk ve arka kısımlarına dokunulduğunda süet hissi uyandırır. Bu ırkın bazı kedileri tüy genleriyle doğabilir. Sphynxler bıyıksız olmalarına rağmen, tüy genleri ile doğan kedilerinin ağız kenarlarında bıyığa benzer tüyler görülebilir. Sphynxlere dikkatli bakıldığında, baş kısımlarında kendilerine has küçük ayrıntılar olduğu hemen farkedilir. Bu ırkta kulaklar üçgen şeklinde ve ağız öne doğru çıkıktır. Burun farkedilir kıvrıklıkta, çene yapısı düz, kemikli ve oldukça güçlüdür. Kaslı bir yapıları vardır. Ancak, vücutları tüysüz olduğu için ince ve biçimsiz görünürler. Bacakları orta uzunlukta, kuyrukları ise farkedilir derecede uzundur.
Karakteri
Sahiplerine son derece bağlı, oldukça zeki, oyuncu, bir o kadarda ağırbaşlı olan Sphynx'ler, ilk bakışta utangaç ve masum bir karakter izlenimi uyandırsada, aslında canayakın ve girişken kedilerdir.
Renkleri
Hücrelerindeki renk pigmentlerinin azlığı nedeniyle renksiz gibi görünürler. Sphynx'ler tek renkli olabildikleri gibi iki ve üç renkli de olabilirler. Vizon, siyaha yakın kahve, beyaz ve siyah renklerde olabilen Sphynx'lerin gözleri ise genellikle altın sarısı, yeşil ve ela rengindedir.
Tüy Bakımı
Tüylerinin azlığı nedeniyle vücudu dış etkilere karşı oldukça hassastır. Sürekli ve sert fırçalama yapmak onların hassas ciltlerine kolayca zarar verebilir. Bu nedenle tüy bakımı yapılırken, fırça seçimine dikkat edilmeli, özel vücut kremleri ve losyonlar tercih edilmelidir.
Kökeni
Tüysüz mutasyonlar, hayvanlar dünyasına jenerasyonlar boyunca girmiştir. İlk giren tüysüz ırk, African Sand Dog, ikinci giren ise Chinese Crested Dog olmuştur. Sphynx ise 1966 yılında tüysüz mutasyonlara katılmıştır. İnsanların alıştığı tüylü kedilerden farklı olan Sphynxler, bu alışılagelmişin dışındaki özellikleri nedeniyle her zaman insanoğlunun ilgi odağı olmuştur. İlk kez Kanada'da tanınan bu ırk üreticilerin normal tüylü kedilerden doğan tüysüz yavruları mutasyon ile çoğaltmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Sphynxler tamamen tüysüz doğmazlar. Doğduklarında kısada olsa tüm vücutları tüylerle kaplıdır ve daha sonra büyüdükçe tamamen tüysüz kalırlar.
Karakter Özellikleri
Başka kedilerle geçinme
:
Çocuklarla geçinme
:
Dikkat ve ilgi
:
Konuşkanlık
:
Oyunculuk
:
Avcılık
:
Aktivite
:
Bağımsızlık
:
Vücut Özellikleri
Boyut
:
Orta boy
Kuyruk uzunluğu
:
Uzun
Kafa Biçimi
:
Buruna doğru hafifçe uzun yuvarlatılmış takoz şeklinde
Kulak Biçimi
:
Büyük
Göz rengi
:
Yeşil, Ela
Tüy Özellikleri
Tüy Bakımı
:
Çok sık tüy bakımı gerekir
Taşıdığı Renkler
:
Vizon, Siyaha yakın kahve, Beyaz ve Siyah
Tüy yapısı
:
Tüy Boyu
:
Tüysüz
Irk Özellikleri
Yaşam alanı
:
İçeride
Yaşam süresi
:
9 - 15 Yıl
Yatkın olduğu hastalıklar
:
Deri problemleri, Soğuğa ve Güneşe hassasiyet
Diğerleri
Köken
:
Kanada
Diğer İsimleri
:
-
Bağlı Olduğu klüp
:
CFA & TICA
Sitemizde yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanmaktayız. Detaylar ile "Aydınlatma ve Rıza Metni" için tıklayınız.